Tamme Kastanje

Alle soorten en rassen van tamme kastanjes (alle Castanea-bomen) kan je gebruiken in deze recepten. Qua voedingstoffen zijn alle tamme kastanjes ongeveer hetzelfde. De belangrijkste verschillen zitten in “pel-baarheid” – hoe makkelijk de kastanjes te pellen zijn, grootte van de noot en of ze uit het bolster vrij vallen of niet.

Crème de Marron – koekvulling en broodbeleg

Thuisgemaakte crème de marron is het aller lekkerste!
  • 500g geschilde tamme kastanjes
  • 150g suiker
  • 100ml water
  1. Schil de kastanjes en rooster ze 20 minuten in de oven op 150 graden. Het makkelijkste is om de kastanjes door vieren te snijden (met schil), dan roosteren en pas daarna pellen.
  2. Als de kastanjes in de oven staan, smelt de suiker in het water en breng langzaam aan de kook.
  3. Als de kastanjes klaar zijn in de oven – meng alles en laat even doorkoken.
  4. Pureren met staafmixer of keukenmolen.
  5. Lepel op in schone glazen potten.

Potten in het koelkast bewaren! Heerlijk als broodbeleg. Of als koekvulling!

Kastanjekoekjes voor bij de koffie

Kastanjekoekjes zijn verrukkelijk knapperig
  • 50 gram gesmolten boter
  • 300g kastanjemeel
  • 100g donkere basterdsuiker
  • 2 eieren

Boter, meel en suiker mengen, en pas daarna eieren toevoegen. Deze zachte deeg kan je met natte handen vormen tot balletjes en op een ovenplaat leggen.

Nu pas zet je de oven aan (200C) en je wacht twintig minuten of zo, voordat je de koekjes in de oven doe. Deze tijd is belangrijk, zodat de kastanjemeel vocht kan absorberen van de ei en de boter. Zo worden de koekjes smeuiger van binnen!

Afbakken ongeveer 10 minuten.

Geniet met al je vrienden – het is vegetarisch en glutenvrij!

Kastanjes poffen

Kastanjes roosteren in de oven op 200C. (Ik heb een schil-machine. Daarom schil ik ze eerst.)
In veel landen kan je geroosterde kastanjes op straat kopen in november.
Foto Yildirim, Unsplash