Tamme kastanje

Je kunt alle soorten en rassen van tamme kastanjes (alle Castanea-bomen) gebruiken in deze recepten. Qua voedingstoffen zijn ze ongeveer hetzelfde: rijk aan koolhydraten, weinig vetten en veel vitamine (B’s vooral) en mineralen (o.a. koper, magnesium, kalium).

Het belangrijkste verschil tussen de rassen zit ‘m in ‘pelbaarheid’ (hoe makkelijk de kastanjes te pellen zijn, grootte van de noot en of ze vrij uit het bolster vallen of niet).

We hebben een artikel over de tamme kastanje gepubliceerd in “Permacultuur Magazine” van juni 2021:


Crème de Marron

  • 500g geschilde tamme kastanjes
  • 150g suiker
  • 100ml water
  • kruiden naar smaak (bijv. kardemom, speculaaskruiden)
  1. Schil de kastanjes en rooster ze 20 minuten in de oven op 150 graden. Het makkelijkste is om de kastanjes door vieren te snijden (met schil), dan roosteren en pas daarna pellen.
  2. Als de kastanjes in de oven staan, smelt de suiker (en eventuele kruiden) in het water en breng langzaam aan de kook.
  3. Als de kastanjes klaar zijn in de oven – meng alles en laat even doorkoken.
  4. Pureren met staafmixer of keukenmolen.
  5. Lepel op in schone glazen potten.

Bewaar je potten in de koelkast. Heerlijk als broodbeleg, of als koekvulling!




Kastanjekoekjes

  • 50 gram gesmolten boter
  • 300g kastanjemeel
  • 100g donkere basterdsuiker
  • 2 eieren
  • kruiden naar smaak (bijv. kardemom, gember, speculaaskruiden)

Boter, meel en suiker mengen, en pas daarna eieren toevoegen. Dit zachte deeg kneed je met natte handen tot balletjes en legt ze op een ovenplaat.

Laat het deeg nu 20 minuten staan. Deze tijd is belangrijk; het kastanjemeel kan zo vocht absorberen van ei en boter en dat maakt de koekjes smeuïger van binnen! Laat ondertussen de oven voorverwarmen op (200 C) en schuif de koekjes de oven in.

Afbakken ongeveer 10 minuten.
Heerlijk vegetarisch en glutenvrij!


Kastanjes poffen

Als je een schilmachine hebt, kun je de kastanjes het beste eerst schillen. Heb je die niet, dan kun je ze met schil en al roosteren en daarna pellen.

  • Maak met een mesje een kruis in de schil aan de bolle kant.
  • Leg ze op een bakplaat in een voorverwarmde oven (200 C) en rooster ze gedurende 15-20 minuten.
  • Haal ze uit de oven als het buitenste schilletje krult, leg ze in een theedoek en duw op de doek, zodat de schilletjes kraken en barsten; dat is makkelijker pellen.