Rode & zwarte bes

De rode en zwarte bessen zijn in de Ribes-familie, evenals kruisbes, jostabes worcesterbes en de witte bes. Ze lijken veel op elkaar en bestuiven elkaar prima. Het is goed om meerdere verschillende bessenstruiken naast elkaar te planten. Sommige bessenrassen zijn lekker zoals ze zijn; zonwarm rechtstreeks van de struik. Andere rassen zijn eigenlijk alleen geschikt voor jam of bessentaart.

Bessenjam koken en wecken is de klassieke methode om de heerlijkheid te bewaren zonder diepvries:

  • 1 kg bessen (rode/zwarte/kruisbes/…)
  • 0.75 kg geleisuiker

Meng de bessen met suiker en kook een minuut of 5. Daarna op potten gieten. Om de houdbaarheid te versterken kan je de potten in hun geheel koken (wecken) nadat ze gevuld zijn. Dan blijven ze een jaar goed in een koele voorraadkast.

Geopend in koelkast bewaren – de jam gaat anders snel schimmelen.

Geniet van je jam in de yoghurt, bij je havermoutpap of op brood.

Zwarte bessen zijn erg lekker als ze goed rijp zijn. Dan vallen ze bijna in je hand.
Foto van de zwarte bessen op Bessenboerderij Sprankenhof.