Artikel over kastanjes in “Permacultuur Magazine”

2021-12-27 0 Comments

We hebben een artikel geschreven over de heerlijkheid van de verschillende tamme kastanjes, voor “Permacultuur Magazine”. Hieronder kan je de inleiding lezen en de artikel als .pdf downloaden.

De Tamme Kastanje – een boom van brood en honing

Wie in november door Parijs struint wordt verwelkomd door de zoete, verleidelijke geur van marrons chauds: gepofte kastanjes. Gedurende de rest van het jaar kun je overal een crêpe crème de marron kopen: flensjes met zoete kastanjecrème. En op het kerstmenu kun je marrons glacées (geconfijte kastanjes) aantreffen – een luxe delicatesse. In Nederland is deze culinaire traditie helaas nog niet zo ingeburgerd, maar misschien kunnen we daar samen verandering in brengen.

De tamme kastanje is een van de meest veelzijdige bomen die we kunnen gebruiken in de permacultuur. Niet alleen vanwege de heerlijke kastanjes, maar ook omdat hij sterk hout oplevert dat lang meegaat. En niet te vergeten vanwege geurende bloesem: een lekkernij voor bijen die er bijzondere honing van maken.