Mei – Galwesptijd – weghaaltijd

2022-05-13 0 Comments

Elk jaar dat de kastanjebomen uitlopen kijken we naar de knoppen om gallen te vinden en weghalen. Daarin zitten larven van de kastanje-galwesp.

De “gal” is een groen-oranje bobbel op een nieuw blad.

De galwesp is een van de weinige insecten die een probleem kan geven aan je kastanjeboom. De meeste insecten zijn juist nuttig voor de bestuiving en helpen mee, maar de kastanjegalwesp helpt niet mee.

De galwesp is nu in mei en begin juni een rups, binnen in de gallen, en komt uit als wesp eind juni. Dan vliegt ie rond een paar weken om een partner te vinden en om eitjes te leggen in knoppen van kastanjebomen. Die eieren liggen te rusten tot volgend jaar april, als deze knoppen gaan uitlopen. Dan worden de gallen gevormd die we volgend jaar in mei kunnen zien.

Lees meer op wikipedia.

De galwesp zit een beetje overal in Nederland en kan bij iedereen aanwaaien. Geen paniek – maar probeer graag zo veel mogelijk de gallen weg te halen van je kastanjebomen.